Ugrás a tartalomhoz

Értéktár története

A Fejér Vármegyei Értéktár

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt (a továbbiakban: Htv.) 2012. tavaszán fogadta el a Parlament. A törvény értelmében a nemzeti értékek megóvandó értékek, azok azonosításában, rendszerezésében, adataik nyilvántartásba vételében és folyamatos frissítésében, gondozásában a megyei önkormányzatok működhetnek közre.
A Htv. lehetőséget nyújt a megyei önkormányzatok számára, hogy megyei értéktárat, valamint Megyei Értéktár Bizottságot hozzanak létre. A megyei értéktár a megye területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény, míg a Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, gondoskodik a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról, létrehozza a megyei értéktárat és megküldi a Hungarikum Bizottságnak.
Ennek megfelelően a Fejér Megyei Közgyűlés 2013. június 28-i ülésén a 62/2013. (VI.28.) számú önkormányzati határozatával döntött a Fejér Megyei Értéktár Bizottság felállításáról és a Fejér Megyei Értéktár létrehozásáról.
A 63/2013. (VI.28.) számú önkormányzati határozattal a Közgyűlés megválasztotta a Fejér Megyei Értéktár Bizottság tagjait.
A bizottság elnöki posztját Pleizer Lajos töltötte be haláláig, ezt követően 2014. novemberében a Fejér Megyei Közgyűlés Balog Gábor megyei képviselőt választotta meg az Értéktár Bizottság elnökének. Az Értéktár Bizottság tagjai sorában foglal helyet Balogh Zoltán megyei képviselő, Dr. Demeter Zsófia történész, Juhász Zsófia a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója, művelődésszervező, aki egyben a bizottság alelnöke is, és prof. Dr. Lukács László néprajzkutató
A Fejér Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, gondoskodik a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról és dokumentálásáról, melyet megküld a Hungarikum Bizottságnak. A Fejér Megyei Értéktár Bizottság infrastrukturális, adminisztrációs feltételeit, a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal biztosítja.
A Fejér Megyei Értéktár Bizottság 2013. július 12. napján tartotta alakuló ülését, amelyen megvitatta működésének alapvető szabályait és megválasztotta Juhász Zsófia személyében a Bizottság alelnökét.