Ugrás a tartalomhoz

Megújuló vendégmólók és hajóállomások a Velencei-tónál

Megújuló vendégmólók és hajóállomások a Velencei-tónál

Több mint 500 millió forint Kormányzati támogatással újult meg a Velencei-tó vendégmóló rendszere, melyet ünnepélyes keretek között adott át Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője Gárdonyban.

Az esemény keretében egyúttal aláírták az öt Velencei-tavi hajóállomás komplex felújításának első ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést. 

Száz százalékos Kormányzati támogatással, a Pannónia Szíve Program keretében összesen 506.047.186 forintból újult meg a Velencei-tó vendégmóló-rendszere. A tókörnyéki lakosok, a vízisportok szerelmesei és a horgászok jogos igényei alapján kialakított új vendégmólók olyan korszerű létesítmények, amelyek igazodnak a vízszinthez és fenntartási költségük is minimális.

A kilenc helyszínen megvalósuló vendégmóló-felújítási munkálatok Dinnyés, Agárd, Gárdony, Velence és Sukoró vendégmólóit érintették, összesen másfél kilométer hosszúságban. 

A vendégmólók átadását követően Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, és a kivitelezést végző RONEKO Kft. ügyvezetője, Nemes Ferenc írta öt Velencei-tavi hajóállomás komplex felújításának első ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést. A 275 millió forintos, 100%-ban Kormányzati forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az Agárdi hajókikötő, a gárdonyi (Határárki) hajóállomás, a velencei déli kanyari hajóállomás, a pákozdi Szúnyog-szigeti hajóállomás és a sukorói „0” szelvényű kikötő újul meg.

A rekonstrukció keretében korszerűsítik egyebek mellett a kikötők 1960-as években kialakított, mára javarészt nem működő közvilágítását, valamint kulturált, 21. századi körülményeket biztosító mosdókat és illemhelyeket alakítanak ki. De a felújítás részeként korszerű elektromos töltőket is elhelyeznek a kikötőkben, amelyeket egyrészt a közforgalmi hajózást végző Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. egyik elektromos hajója, valamint a horgászok és a kedvtelési célú hajósok is használhatnak majd.