Ugrás a tartalomhoz

Isten éltesse nemzetünket!

Isten éltesse nemzetünket!

Ebben az esztendőben is együtt ünnepelte az az államalapítás ünnepét Székesfehérvár és Fejér vármegye. A Nemzeti Emlékhelyen Dr. Molnár Krisztián vármegyei elnök köszöntötte az ünneplőket, Székesfehérvár ünnepi közgyűlésén pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át a város kitüntetéseit.

Az ünnepi események sora a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen vette kezdetét augusztus 20-án délután. Az ünneplőket Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte.

„Szent István erős alapokra építette államát, amely ma is áll. Tovább építésében és őrzésében nekünk is bátornak kell lennünk, ki kell állnunk az igazunkért, és ha kell meg kell hoznunk kemény döntéseket. Ehhez pedig kellő értékmuníciónk van Szent István példájából, és van kellő felelősségünk és bátorságunk az összefogás erejéből.” (..) Államalapító királyunk bölcsessége, megfontolt, higgadt gondolkodása ma is példaértékű, hiszen semmire sem vágyunk jobban, mint a békére és a nyugalomra, amelyet csakis egy erős állam biztosíthat számunkra” – mondta el a vármegyei elnök, aki hozzátette: „Nem túlzás azt állítani, hogy a nihil, a morális válság korszakát éli az öreg kontinens: hagyományos keresztény kultúránk és értékeink folyamatos támadás kereszttüzében állnak. De, nekünk - mint Őrzőknek -, meg kell védenünk nemzeti és keresztény értékeinket és kultúránkat, hitünket és vallásunkat attól a nyugati törekvéstől, amely mindezek kiírtásán, a nemzetállamok eltűnésén, a nemzeti kultúrák beolvasztásán munkálkodik!”

„… Nemzetünk születésnapján kívánok Önöknek békét, bőséget, hitet, és szeretetben megélt hétköznapokat! Isten éltesse nemzetünket, Isten éltesse Székesfehérvárt, Fejér vármegyét! Nemzetünk születésnapján kívánok békét, bőséget, hitet, és szeretetben megélt hétköznapokat! Isten éltesse nemzetünket, Isten éltesse Székesfehérvárt, Fejér vármegyét!” – zárta gondolatait Dr. Molnár Krisztián.

Az ünneplők ezt követően egy-egy szál virággal tisztelegtek Szent István szarkofágjánál, majd – a hagyományokhoz hűen - közösen átvonultak a Szent István térre, ahol államalapító királyunk lovasszobránál hajtottak fejet.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szent István-napi ünnepi közgyűlésére a Városházán került sor. 

„Amikor egy évvel ezelőtt innen szólhattam Önökhöz, fel szerettem volna vázolni, hogy mi az ajánlatom Székesfehérvár számára, mihez kérem a támogatásukat. Röviden: Székesfehérvárnak fel kell készülnie Szent István halálának ezeréves évfordulójára, lélekben és épített környezetünkben egyaránt. A határidőnk tehát adott, 2038-ig szükséges megtervezzük és végrehajtsuk ezt a munkát.  Tavaly ilyenkor még nem sejthettem, nem is reméltem, hogy városunk közösségének ilyen jelentős felhatalmazását kaphatom meg ehhez a feladathoz. Megható és komoly felelősséget jelentő számomra ez a bizalom, melyet még egyszer, városunk legfontosabb ünnepén is szeretnék megköszönni.” – kezdte beszédét. Dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette: „Döntés és megvalósítás: ez a dolgunk a napi aprómunkában és ez a dolgunk a hosszú távú terveinket illetően is. Bátran tehetjük, mert a „maradjon Fehérvár kicsi” és az „elégedjünk meg a nekünk jutó középszerrel” mentalitás ideje lejárt – bár utóvédharcok még folynak. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, Fehérvár egy hajszállal sem akar nagyobb lenni, mint azt a történelme és a jelen lehetőségei megalapoznák, de akkora igen! Egy körömnyi hellyel sem akar többet elfoglalni a Nap alatt, mint azt a fehérváriak munkája lehetővé tenné, de akkorát igen! Városunk lehetőségei jobbak, mint a legtöbb magyar településé, csapatom felhatalmazása erősebb, mint bármely nagyvárosban, ezért céljaink is lehetnek ambiciózusabbak, mint hazánk más vidékein. Hiszem, hogy mindez egybevág az Államalapító Szent Király akaratával, mely - ahogy a régészeink várhatóan most is új eredményekkel támasztják azt alá - e városnak, a mi otthonunknak különleges státuszt, különleges küldetést adott! Mi, egy ezer évvel később folytatjuk és megvalósítjuk ezt a küldetést, miszerint Magyarország mértékadó, legfőbb városa: Székesfehérvár!”

Székesfehérvár ünnepi közgyűlésén került sor a város kitüntetéseinek, elismerő címeinek átadására. 

Ebben az esztendőben Székesfehérvár Díszpolgára kitüntető címet vehetett át Poklosi Péter, a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnöke és Ujházi Péter Munkácsy-díjas festőművész, grafikus. 

Pro Civitate díjat kapott Dr. Bakonyi István József Attila-, Toldy Ferenc- és Jósika Miklós-díjas irodalomtörténész, Brückner Ákos Előd plébános, ciszterci szerzetes, Demeter Bence világ- és Európa-bajnok öttusázó, Dr. Kovács Ignác István főorvos, Dr. Németh Gyula gyermek- és háziorvos, valamint posztumusz Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület korábbi elnöke.

Tiszteletbeli Polgár címmel tüntette ki Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Prof. Dr. Bucsi Lászlót, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház korábbi főigazgatóját és Hanga Ádám Euroliga-győztes, válogatott kosárlabdázót.