Ugrás a tartalomhoz

Ünnepi programok Székesfehérváron augusztus 20-án

Ünnepi programok Székesfehérváron augusztus 20-án

Hagyományosan államalapító szent királyunk napján, augusztus 20-án zárul a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata. A Belvárosban zajlik a Koronázási Ünnepi Játékok, lesz ünnepi szentmise, tiszteletadás a Nemzeti Emlékhelyen, majd ünnepi Díszközgyűlésen adják át a város kitüntetéseit.

 

 

10.00 és 18.00 óra között utánozhatatlan középkori hangulattal várja vendégeit a Koronázási Ünnepi Játékok a Belvárosban. A Szent István-napi, az új kenyeret megáldó ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja a Szent István-székesegyházban 10.30 órától.

A délutáni programokat hagyományosan a Fehérvári királyok menete vezeti fel, a történelmi felvonulás az óriásbáb-család tagjaival 16.45 órakor indul a Koronás parktól, majd a Fő utcán vezet a Szent István térig. A Nemzeti Emlékhelyen 17.00 órától tiszteletadás kezdődik, ahol Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke mond ünnepi beszédet, majd 18.00 órától a Szent István téren kerül sor a hagyományos Díszközgyűlésre, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti az ünneplőket és átadja Székesfehérvár kitüntetéseit.

Záró programelemként a Hunyadi László című opera koncertszerű előadásával készül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Zichy-színpadon 20.00 órától. A művet a Zenekar, az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Kamarakórus és a Primavera Kórus közreműködésével, Kneifel Imre, Szabó Adrienn és Burján Orsolya karnagyok vezetésével hallhatja a közönség. Az előadás páratlan élményt ígér, a részvétel ingyenes, az esőnap: augusztus 21., szerda 20.00 óra.

Nemzeti ünnepnapunkon még látogatható az Osszárium a Nemzeti Emlékhelyen, továbbá a Nyitott Városházán meg lehet nézni a Szent Korona és a koronázási jelvények hiteles másolatait, valamint a koronázási palástról készült nagyméretű festményt is. 

(forrás: okkfehervar.hu)