Ugrás a tartalomhoz

Alba Regia Táncegyesület

Az Alba Regia Táncegyesület elődjét, az Alba Regia Táncegyüttest 65 éve 1949-ben alapították a néptáncot szerető elődök. Non-profit civil szervezetként, egyesületi formában, Alba Regia Táncegyesület néven 1994 óta működik.

Az egyesület jelenleg több mint 500 tagot számlál. Az óvodás kortól a 65 éves korosztályig 15 felmenő rendszerű csoport biztosítja az együttes utánpótlását, valamint a régi táncosokból megalakult Senior csoport is aktívan tevékenykedik. Műsoraikon szinte az egész magyar nyelvterület táncai, dalai, szokásai szerepelnek. Magyarországon kívül Európa valamennyi országában felléptek már, de jártak különböző fesztiválokon Észak-Afrikában, Kanadában, Kínában és Indiában is, ahol szint nagy sikerrel szerepeltek.

Az együttes rendszeresen fellép hazai és nemzetközi fesztiválokon, turisztikai kiállításokon, prezentációkon, ahol színvonalasan képviseli Magyarországot és Székesfehérvárt.

Az egyesület feladatának tekinti a különböző korosztályoknak tartandó néptáncfoglalkozások megszervezését és lebonyolítását az óvodás kortól a felnőtt korig. Célul tűzte ki a népi hagyományok ápolását, a néptánc és a népzenei értékek, a kulturális örökség felkutatását, valamint új értékek létrehozását. Az egyesület akkreditált néptáncoktatói tanfolyamaival segíti a táncpedagógusok képzését és továbbképzését.

Az Alba Regia Táncegyesület fenntartásában működő táncegyüttes számos hazai és nemzetközi néptáncfesztiválon nyert különböző díjakat, egyéni, kamara és együttesi kategóriákban. A táncegyüttes több alkalommal nyerte el a "Kiválóan minősült" együttesi címet. 1994-ben megkapták a hamburgi F.V.S. Alapítvány "Európa-díj a népművészetért" díját, amely a népművészet kategória legrangosabb díja, amit egy nemzetközi kuratórium ítél oda minden évben.

Az egyesület tagja a Magyar Fesztivál Szövetségnek, a Magyarországi Folklór Fesztiválok Szövetségének, a Martin György Néptánc Szövetségnek, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek, valamint a nemzetközileg elismert CID, IOV és a svájci székhelyű C.I.O.F.F. szervezeteknek.

Az Alba Regia Táncegyesület által fenntartott táncegyüttes évek óta rendszeres műsoradója az Utazás Nemzetközi Turisztikai Kiállításnak - egyik alkalommal a hivatalos megnyitón is fellépett. Részt vettek a Fejér Megyei Prezentáción Bécsben a Magyar Nagykövetségen, és Svájcban - ahol Magyarország díszvendégként volt jelen -, országunk képviseletében az együttes nyitotta meg a turisztikai kiállítást. Felléptek a brüsszeli Európa Parlamentben a Közép-dunántúli Régió bemutatkozásán is, valamint az együttes Junior csoportja műsort adott a Hannoveri Világkiállítás magyar pavilonjában.

Az Alba Regia "műhelyében" és repertoárjában a Kárpát-medence autentikus paraszti tánckultúrájának ápolása, magas szintű elsajátítása és színpadra vitele mellett fontos helyet kapnak tematikus, kortárs és táncszínházi alkotások is. A táncegyüttes szellemiségéhez szervesen hozzátartozik továbbá az a közel egy évtizedes kutatómunka, amely során historikus, történelmi társastáncokkal is színesedett az együttes arculata.

2014. évben az együttes sikeres utat járt be az MTVA "Fölszállot a páva" című televíziós vetélkedőjében, ahol a döntőben nyújtott teljesítménye alapján elnyerte a "Vidéki hagyományőrzés" különdíját Majoros Róbert "Falvaink jussa" című, Fejér megye táncfolklórját feldolgozó koreográfiájával.

Az Alba Regia Táncegyesületről bővebb információk az alábbi weboldalon találhatók:

www.artefolk.hu