Ugrás a tartalomhoz

Angeli Lambert személye

Angeli Lambert 1916. december 10-én született Isztiméren, egy 16 gyermekes földműves családban, hetedik gyermekként. Édesapja, Angeli Márton földműves, édesanyja Winkler Teréz. Alsófokú iskoláját Isztiméren végezte, majd a Székesfehérvári Cisztercita Gimnáziumban érettségizett. 1937-től 1940-ig a Kertészeti Akadémián folytatott tanulmányokat. Közben 1938-tól katonai szolgálatot teljesített, ahonnan hadifogságba került. 1944-től a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola tanársegédje, később docense volt. 

Tanszéki munkáján túl minden ellenszolgáltatás és hivatalos megbízás nélkül nemesítési munkát is folytatott a Kertészeti Kutató Intézetben Budatétényben, ahol 1965-től haláláig főállásban, főmunkatársként dolgozott. kutatási területe mindenekelőtt a paprikanemesítés volt. Emellett a cikóriatermesztésben, gombatermesztésben, paradicsomnemesítésben is eredményes volt. 

Angeli Lambert korszakalkotó eredményeként tartja számon a szakma a csipősségmentes fehér paprikát, azt a cecei fajta típust, aminek köszönhetően megsokszorozódott a hazai paprikafogyasztás és világhírűvé lett a magyar fehér paprika. A mai forgalmazott legismertebb a fehér özön fajta. Ő a magyar hibrid paprika nemesítés elindítója is. Nem sokkal a halála előtt kezdett a paprika vírusrezisztencia nemesítésbe, de ennek eredményeit azonban már nem érhette meg. 

A magyar Szentgyörgyi Albert kapta a legnagyobb elismerést, hogy izolálta a paprikából a C vitamint. Angeli Lambert érdeme viszont abban áll, hogy a csípős paprikából a paprika hibridek oltásával a sárga édes paprikát, az ún. cecei édes fajtát nemesítette. Ez is aromás volt ugyan, de már nem annyira erős, hogy zöldségként sokkal nagyobb mennyiségben ne lehessen fogyasztani, mint fontos C-vitamin forrást. Nem csoda, hogy a cecei édes elkezdte meghódítani a világot és nemesítője a paprikaprofesszor becenevet kapta. 

(Forrás: Dr. Zatykó Lajos)