Ugrás a tartalomhoz

Bodajki Kegyhely; Kegytemplom, Kolostor, Kálvária, Zarándokudvar

A  legrégibb magyar búcsújáróhelyként tartják számon a Bodok hegyhát lábánál meghúzódó város kegytemplomát, melynek falai a Szent István király kápolnájának kövein nyugszanak és kegyképe Passauból, feleség szülővárosából érkezett a Bakony aljára.

A Kálvária-helgy tövében feltöő gyógyító forrás ősidők óta vonzotta a zarándokokat a Mindenkor Segítő Szűz Mária szent kútjához. Szent István királyunk is többször ellátogatott ide, majd a kút mellé kápolnát építtetett, melyet fiával, Imre herceggel gyakran és szívesen felkeresett. Járt itt Szent Gellért püspök is, Szent László királyunk pedig 1090-ben itt futamította meg a pogányokat a kereszt jelével - ahogyan a legenda mondja. A középkorban a keresztes lovagok gondozták, a törökökkel vívott harcokban neves vitézek - köztük Brindisi Lőrinc a szentéletű kapucinus szerzetes - védték, majd a Mórra letelepített kapucinusok építették újjá a kegyhelyet.

A Segítő Szűz kápolnáját - a régi alapjain - kezdte építeni egy Willibald nevű práter, 1697-ben. 1728-ban új templom építését határozták el, amely Kolonits Lipót hercegprímás vezetésével 14 év alatt fel is épült. 1742-ben szentelte fel Berényi Zsigmond pécsi püspök. A gyönyörű freskókkal díszített új barokk templomba Szent István felesége, Boldog Gizella királyné szülővárosából, Passauból érkezett az oltárkép - a Mindenkor Segítő Szűz Mária híres képének másolata. A bodajki kegyképhez fűződő csodálatos gyógyulások 200 év alatt úgy megnövelték a búcsújárók számát, hogy egy hatalmas, 15.000 főt befogadó, árkádos zarándokudvar építését kezdték meg 1942-ben, majd a II. világháborús pusztítások után romjaiból építették újjá. A csodálatos kegytemplomot belül 1992-ben restaurálták, külső felújítása 2013-ban történt meg.

A Kegyhely nagybúcsúját Mária nevenapjához (szeptember 12.) közel eső szombat-vasárnap tartják.

1948-ban a Bodajki búcsút Mindszenty bíboros 35.000 ember előtt imádkozta a Boldogasszony Évében, melyet a kegytemplom oldalán látható emléktábla is jelez. A templom, a kapucinus kolostor, a kálvária és a zarándokudvarban található Mária szobor műemléki védettség alatt áll. Zarándokok ezrei keresik fel évről évre a bodajki kegyhelyet.