Ugrás a tartalomhoz

Daru Péterné tojásfestő munkássága (Bodajk)

Daru Péterné már 12 éves korában egy híres fazekas családnál kezdte el a korongozást és az írókázás fortélyainak elsajátítását. 1968-tól a hódmezővásárhelyi majolika gyárban volt gyakorlaton, majd porcelánfestő szakmunkás vizsgát tett. Az 1980-as években kezdett el tojásdíszítéssel foglalkozni, de bútorokat és képeket is megfestett hódmezővásárhelyi népi motívumokkal. A népi motívumokat saját arculatára formálta, amit a ruhafestékkel alapozott tojásra fogvájóval és speciális folyadékkal fest rá.

A népi motívumok mellett régi hagyományokat, szokásokat és mesterségeket is megörökít tojásfestményein, de tájképeket is szívesen ábrázol. Kedvenc témái a jellegzetes magyar tájak, mint a Balaton vagy a puszta. Kedvenc témái közt szerepelnek még az egyházi témák. Több, mint 25 éve "leghűségesebb" résztvevője az MKA Betlehemi Jászol kiállításnak, már öt alkalommal a római "100 Jászol" pályázat kiállítói közt is szerepelt.

Bodajkra költözése új lendületet adott alkotói tevékenységének. 2008-ban megfestette a település nevezetességeit, melyeket a településnek adományozott. Ettől kezdve egyre többen megismerték munkásságát. Megihlette őt a helyi zarándokhely szellemisége, ami vallásos témájú alkotásaiban is tükröződik. Munkássága elismeréseként a Vatikáni Magyar Nagykövetség meghívására 2018-ban lehetősége nyílt személyesen átadni alkotását Ferenc pápának.