Ugrás a tartalomhoz

Fehér sütődiszkosz (Aba)

A Fehér sütődiszkosz egy vasból készült hagyományos, népi sütő-főzőedény. Jellegzetes gömbölyded alakja és sajátos záródása miatt használata közben nem párolognak el az értékes ízek, így az ételben kiválóan megmarad az összetevők eredeti aromája.

Hajdan a paraszti gasztronómiában, elsősorban a szénégetők között fontos szerepel töltött be, mint szabadtéri, parázsra rakható főzőedény, viszont az életmód változásával csaknem feledésbe merült. 

A sütődiszkosz mind formájában, mind használatában beilleszthető a mai kor emberének a mindennapjaiba, hogy valójában áldott örökségként gondolhatunk rá. Egy tárgy, ami kiállta az idő próbáját, megidézi a múltat, ugyanakkor segíti a jelent is. Legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem csupán egy dísztárgy, ami "mesél a múltról", hanem egy ma is teljes értékű konyhai vagy túrázó eszköz, ami jó étellel lát el a mindennapokban. 

Energiatudatos, mivel sokféle módon használható: hagyományos kemencében, parázson, sparhelt platniján, de a modern konyhai sütőkben is. Utánozhatatlan ízek születnek benne a lassú párolásnak és a jó záródásnak köszönhetően.