Ugrás a tartalomhoz

Fekete Ildikó festett tojásai

Fekete Ildikó a viaszolt tojásírásos technikával kora gyermekkora óta foglalkozik. Alcsúton nevelkedett, ahol nem volt hagyománya a tojásírásnak, de a család minden évben új tojásokat készített húsvétra.

A középiskola alatt már egész évben írta a tojásokat. 17 éves korától mestere lett Báling Lászlóné Baranya megyei népi iparművész, aki azóta is egyengeti pályáját. Balogh Ildikó kaposvári népi iparművész is segíti fejlődését. 

Volt kiállítása Alcsúton az Arborétumban, Bicskén a Batthyány kastélyban, több alkalommal Budapesten a Duna Palotában, a Klebersberg Kulturkúriában. Rendszeresen tart bemutatókat a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén, az ország nevezetesebb pontjain. A magyar népművészet jó hírét terjeszti a világban. Járt Dubaiban, Pekingben, Olaszországban, az USA-ban.

Tagja a Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesületnek, és alapító tagja a Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesületnek. A hímesek bűvöletében él, amellett, hogy az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karának matematika szakos hallgatója.

Díjai: Junior-príma díj, Gránátalma díj, Magyar Kézműves Remek díjas, a Népművészet Ifjú Mestere.