Ugrás a tartalomhoz

Halász-kastély (Kápolnásnyék)

A napjainkban Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifj. Magyary-Kossa Péter, Fejér vármegyei főadószedő építette 1810 körül, korai klasszicista stílusban. A század végére a kúria nyugati irányban újabb szárnnyal bővült, körülötte pedig egy kisebb park került kialakításra, ahol a korszak divatjának megfelelően megjelentek az angolparkok és a geometrikus kertek egyes elemei is. 

1910 körül a kastélyt kibővítették, műszakilag korszerűsítették és egy neobarokk stílusú kis kastéllyá építették át. Ugyanebben az időben néhány szomszédos telek megvásárlása révén – nyugati irányba terjeszkedve – igazi angolparkká formálták a korábbi kis díszkertet.

A kastély a XX. század első felében élénk kulturális élet színhelye volt. A kastélyépület a II. világháború pusztításai miatt lakhatatlanná vált. Az államosítás után előbb a birtok nagy részét, majd a kastélyt, a melléképületeket, végül a meghagyott kis földet is elvették a családtól. Az új évezred elejére csupán a kastély tömege emlékeztetett az egykori nemes otthonra.

A kastély újjászületésének folyamata 2014-ben vett igazi lendületet. A Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásának, valamint a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásainak és nem kevés munkájának köszönhetően 2016. június 25-én ünnepélyes keretek között avatták fel a megújult Dabasi Halász-kastélyt és 1,5 hektáros parkját. A kastély parkjának helyreállítása során a XX. század eleji állapot visszaállítása volt a cél. A történeti telepítésből származó növényzetet megőrizték, a kert útrendszerét az eredetihez hasonló módon visszaállították, a sétányt szobrok díszítik. A park arborétumhoz illő: minden újonnan ültetett fa mellett magyar és latin nyelvű táblácska jelzi a fajtáját.