Ugrás a tartalomhoz

Hangistálló

A Hangistálló a Vértes és a Gerecse hegység között a völgyben, Nagyegyházán található, Budapesttól 42 km-re, az M1 autópálya mellett. Ötszáz négyzetméteres alapterületű, több mint 100 éves istállóépület, mely a Batthyány grófok birtokának részét képezte. Később a Bicskei Mg. Zrt. tulajdonába került. Gyapjúmosásra, szárításra és terménytárolásra használták. Jelenleg a Hangistálló Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdona.

A közel 300 lelket számláló kis falunak se temploma, se faluháza nincs, tehát semmifél közösségi épülettel nem rendelkezik. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a Hangistálló, mely az itt élő Ribli Ilona csellóművész és családja kezdeményezésére, Hegedűs Imre a Bicskei Mezőgazdasági Zrt igazgatója támogatásával folyamatosan felújításra került és már nemcsak Nagyegyházának, hanem a környező településeknek, mint például Óbarok, Csabdi, Vasztély, Mány, Alcsútdoboz, Felcsút, Bodmér, Szárliget, Bicske, Tatabánya, kulturális lehetőséget, igazi közösségi teret biztosít.

2008. december 20-án volt az első (karácsonyi) komolyzenei hangverseny, mely az itt megalakult Tátrai Vilmosról elnevezett kamarazenekar első bemutatkozásának időpontja is egyben. Az azóta is folyamatosan szerveződő koncertek, kórustalálkozók, kulturális módszertani rendezvények, képzőművészeti alkotótáborok, falunap, kézműves vásár stb. nagy sikerrel folytatódnak. Eddig mintegy 80 rendezvény valósult meg, több mint 10.000 fős közönség részvételével az eltelt 7 év alatt.

A Hangistálló Kft-nek elsődleges célja a magyar kultúra, ezen belül a magyar kamarazene és autentikus népzene hagyományainak megőrzése, értékeinek közvetítése, továbbá a faluközösség építése, a helyi specialitások megismertetése.

Elérhetőség: www.hangistallo.hu