Ugrás a tartalomhoz

Aláírták a támogatási szerződéseket

Aláírták a támogatási szerződéseket

A Fejér Vármegyei Közgyűlés, a Duna-mente - Fejér megye különleges gazdasági övezetből befolyt bevételek terhére mintegy 3,8 milliárd Forint támogatás odaítéléséről döntött 2024. szeptember 19-i ülésén Iváncsa, Adony, Kulcs és Rácalmás vonatkozásában. Az elmúlt napokban a támogatási szerződések aláírására is sor került.

 

 

2024. szeptember 19-i ülésén mintegy 3,8 milliárd Forint támogatás odaítéléséről döntött a Fejér Vármegyei Közgyűlés Iváncsa, Adony, Kulcs és Rácalmás vonatkozásában. Ezen források egy része működési feladatok ellátására, egy része pedig fejlesztések megvalósítására kerül felhasználásra.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere október 9-én írta alá a támogatási szerződést Iváncsán. 

A 882 millió Forintos támogatás egy részét – 210 millió Forintot – működési feladatok ellátására fordítja a település, míg a többi 672 millió Forint támogatásnak köszönhetően az iváncsaiak javát szolgáló fejlesztéseket valósítanak meg. Így – egyebek mellett – a Petőfi utcában és a Bajcsy-Zsilinszky utcában csapadékvíz elvezetés és járdaépítés, a település közvilágításának korszerűsítése, az általános iskola külső felújítása és részleges tetőcseréje, óvoda- és bölcsőde felújítás és bővítés, valamint külterületi utak felújítása és csapadékvíz elvezetése valósul meg.

Adony 500 millió Forintos támogatásban részesül, az erről szóló szerződést szintén október 9-én írta alá a vármegyei közgyűlési elnök és Ronyecz Péter, Adony polgármestere.

A támogatásból 256 millió Forintot fordít fejlesztésre a város, melynek köszönhetően egyebek mellett a Petőfi köz, valamint a Petőfi és a Bocskai utcák közötti terület vízelvezetése, a Táncsics Mihály utcában lévő szolgálati lakás felújítása, a Kossuth Lajos utcai szociális központ bővítése valósul meg. Mint azt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke az aláíráson elmondta: „A támogatás fennmaradó részét működési feladatokra fordítja Adony önkormányzata, amellyel a település költségvetésének megerősítése volt a szándékunk a Sarlós Boldogasszony templom felújítása érdekében, melyet az egyházmegye, a vármegyei önkormányzat és a települési önkormányzat közösen valósít meg.”

A Fejér Vármegyei Közgyűlés Kulcs Község Önkormányzatának 600 millió Forint támogatást nyújt. A támogatási szerződést a vármegyei elnök és Jobb Gyula polgármester október 10-én írta Kulcson.

A támogatásból a település 480 millió Forintot fordít a Kulcsiak javát szolgáló fejlesztésekre, így – egyebek mellett – a Kulcs-Rácalmás közötti kerékpárút, vezetékes ivóvízrendszer kiépítése és csatornagerinchálózat fejlesztése, a Fekete István Általános Iskola tornatermének külső homlokzat felújítása, gyalogátkelőhelyek és a 6-os főút mellett 2 db buszváró kiépítése, a Kulcsi Sportpálya fejlesztése, a Kulcsi Szociális Intézmény épületének felújítása, valamint a Nyár utcától a 6-os számú fő útig járdaépítés valósul meg. A támogatás fennmaradó részét működési feladatok ellátására fordítja a település.

Rácalmáson Schrick István polgármester és Dr. Molnár Krisztián írta alá azt a megállapodást, melynek értelmében a Fejér Vármegyei Önkormányzat 1 milliárd 800 millió Forint támogatást nyújt Rácalmás Város Önkormányzatának.

A különleges gazdasági övezet bevételeinek jelentős része itt keletkezik, ezért kimagasló nagyságrendű a Rácalmásnak nyújtott támogatás, amelynek köszönhetően a település lakosainak mindennapjait komfortosabbá tevő fejlesztéseket valósít meg, mint például belterületi közvilágítás kiépítése, útépítés az Ady Endre utcában, a Tájház felújítása,  az Alsó-Duna parton a kerékpárút felújítása, valamint útépítés és csapadékvíz elvezetés, a település közintézményeiben klíma berendezések beszerzése és felszerelése, a Jankovich-kúria kiszolgáló épületeinek felújítása, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program PLUSZ támogatásával megépülő, Rácalmást Kulccsal összekötő kerékpárút önrészéül is szolgál majd a támogatás egy része.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke az aláírások során gratulált a településeknek, illetve megköszönte Dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője támogató közbenjárását, amely – mint fogalmazott - nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megvalósulhassanak a települési fejlesztések. Dr. Molnár Krisztián hangsúlyozta: „Legfontosabb célunk a településeinken élők életkörülményeinek, hétköznapjainak jobbá tétele, komfortérzetük fokozása - ezt szolgálják majd ezek a fejlesztések is.”