Ugrás a tartalomhoz

Közös ünnep

Közös ünnep

Ebben az esztendőben is együtt ünnepelte március 15-ét Székesfehérvár és Fejér vármegye. A Városház téren a Kodolányi János Gimnázium diákjainak műsorát követően dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az ünneplőket.

Nemzeti ünnepünk reggelén Székesfehérvár Megyei Jogú Város szabad sajtó napjához kapcsolódó elismerésének átadásával vették kezdetüket az ünnepi programok. Dr. Cser-Palkovics András polgármester ebben az esztendőben, Székesfehérvár érdekében kifejtett munkássága, kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Haufe Andornak, a Fehérvár Televízió gyártásvezetőjének adta át a Penna Regia-díjat.

A díjátadót követően a Városház téren folytatódtak a programok, ahol az ünneplőket a Kodolányi János Gimnázium diákjainak műsora röpítette vissza az időben 1848 tavaszára. 

A fiatalok műsora után elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az ünneplőket.

Dr. Cser-Palkovics András ünnepi beszédében kiemelte: „A forradalom napján azt ünnepeljük, amikor a magyar, a fehérvári polgárok közösen cselekedtek, közös akaratot alkottak, a nemzeti egység ideálját, ha csak egy rövid időre is, de maradéktalanul valóra váltva. Egy nap azonban elhanyagolhatóan kevés idő egy ezeréves nemzet, város életében. Egy nap elegendő ahhoz, hogy elindítsa polgárok sokaságát egy irányba, és helyénvaló, hogy ez mindannyiunkat inspirál évszázadokkal később is. Egyetlen nap alatt azonban nemzet, város, közösség nem születik. Ezeket kőkemény, keserves és nagyon is szürke hétköznapok munkájával lehet felépíteni. Vitákon, küzdelmeken, akadályokon át vezet az út az élhető, szerethető, az otthont jelentő helyhez, értsük ez alatt az országunkat, vagy a városunkat. (…) Történelmi nagyjainkra, az Ő tetteikre a magyar lelki erő örök forrásaként tekintünk. A közös otthonunk építése, formálása során - ahogyan eddig, úgy ezután is - a mértéket tartva fogunk eljárni. Ehhez fogom kérni mindannyiuk, minden fehérvári támogatását, hogy idén is százezren legyünk, egy csapatban!”

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Ma, 176 év elteltével ugyanazt kell tennünk, mint a márciusi ifjaknak. Újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért, s azt újra és újra meg kell védenünk. A történelmi tapasztalat azt mutatja, a magyar érdek csak akkor tud érvényesülni, ha a döntéseinket önállóan, külső kényszer nélkül tudjuk meghozni, hiszen csak saját magunknak vagyunk mi a legfontosabbak. A küzdelem ma is erről szól. A magyar érdek az, hogy saját sorsunkról mi magunk dönthessünk a magyar emberek akarata szerint. A magyar ember békét akar, ennél nincs is fontosabb. A mi érdekeinket csak a béke szolgálja.”

A Városház téri ünnepséget követően a megemlékezők átvonultak az Ady Endre utcába, és a ’48-as hősök előtt tisztelegve helyezték el az emlékezés virágait a Fekete Sas Szálló falán lévő emléktábla előtt. 

Székesfehérvár és Fejér vármegye nevében a koszorút Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, államtitkár, Dr. Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Tanárki Gábor főispán közösen helyezte el. 

(forrás: okkfehervar.hu)