Ugrás a tartalomhoz

XI. Civil Véradás Fejér vármegyében

XI. Civil Véradás Fejér vármegyében

Ősszel immáron tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Civil Véradás kampány, melynek keretében szeptemberben négy helyszínen adhatnak vért a lakosok. A részleteket Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke ismertette a Vármegyeházán megrendezett sajtótájékoztatón.

 

"Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet.” - Teréz anya ezen gondolatával kezdte a sajtótájékoztatót a Dr. Molnár Krisztián, Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki arról is beszélt, hogy a vér semmi mással nem pótolható, csak a véradók segítségével. Magyarországon a biztonságos betegszállításhoz naponta kb. 1600 véradó segítségnyújtásra van szükség. „Ez az egyszerű, mégis életmentő cselekedet lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy aktívan hozzájáruljunk embertársaink egészségéhez és életéhez. Aki egészségesnek érzi magát, kérem, jöjjön és adjon vért! Én ezt fogom tenni!” – emelte ki Dr. Molnár Krisztián.                        

Az idén tavasszal megtartott Civil Véradáson 162 főt sikerült toboroznunk, reményeink szerint most ősszel ezt felül tudjuk múlni – tette hozzá Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, aki kiemelte: nagyon fontos lenne az új, első véradók vagy nagyon régen vért adók megszólítása is.

A vér semmi mással nem pótolható, csak a véradók segítségével. Magyarországon a biztonságos betegszállításhoz naponta kb. 1600 véradó segítségnyújtásra van szükség. Fontos a folyamatos véradás biztosítása is, hiszen a vérkészítmények időbeni felhasználhatósága korlátozott, 5 naponta mindenképpen meg kell oldani az utánpótlást.

 

Ki adhat vért? 

Mindenki, aki: 

- egészségesnek érzi magát

- elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves (első véradásnál a korhatár 60 év)

- testsúlya meghaladja az 50 kg-ot

- étkezett és elegendő folyadékot ivott a véradás napján

- rendelkezik a szükséges igazolványokkal: személyi igazolvány, lakcím- és TAJ          kártya.

 

Fejér vármegyei véradások időpontjai és helyszínei:

- 2024.09.16., Székesfehérvár, 14:00-18:00 Civil Központ épülete (Rákóczi út 25.)

- 2024.09.17., Dunaújváros, 13:00-15:00 Dunaújvárosi Vérellátó (Vasmű út 10.)

- 2024.09.18., Sárbogárd, 14:00-18:00 József Attila Művelődési Ház (Hősök tere 3.)

- 2024.09.19., Mór, 14:00-18:00 Erzsébet téri Művelődési Ház (Erzsébet tér 14.)