Ugrás a tartalomhoz

Jancsárkert Termelői Piac

A Jancsárkert egy megyei hatósugarú, székesfehérvári székhelyű, hagyományőrző vásár-, piac-, és közösségi tér. Mint ilyen, hiánypótló szerepet tölt be.

Székesfehérváron, a Balatoni út 10. szám alatt, a Jancsár körforgalom előtt található. 6000 négyzetméteres, nyitott területen 600 négyzetméteres fedett csarnok és fél tucat faház áll rendelkezésre, amely kiválóan alkalmas vásározásra, piacozásra, közösségi, kulturális, turisztikai rendezvényekre.

Több hónapos előkészítő munkát követően, 2013. márciusában nyílt meg a heti termelői- és bioopiac, amely jó minőségű, kedvező árú, friss élelmiszereket kínál, továbbá, ahol a vásárlók kulturált körülmények között állandó árusoktól, rendszeresen, friss, házi, kézműves, egészséges, ellenőrizhető eredeteű, biztonságos termékeket vásárolhatnak. A termelői piac állandó árusítő termelői több mint harminc településről érkeznek (pl. Magyaralmaás, Sáregres, Mezőfalva, Lovasberény, Aba, Szabadbattyán, Mór Cele, Sárszentmihály, Isztimér, Küngös, Iszkaszentgyörgy, Martonvásár, Szabadegyháza, Kápolnásnyék, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Csákvár, Fehérvárcsurgó, Kisláng, Sárkeresztes, Székesfehérvár stb.).

Mindemellett olyan közösségi- és rendezvénytér is létesült, amely döntően az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz, ételekhez, a tudatos vásárláshoz, biztonságos élelmiszerek fogyasztásához, gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódnak. Erre példa a már két alkalommal megrendezett Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál, illetve bekapcsolódott a Nemzeti Gulyásnap és a Restaurant Day nemzetközi gasztro-rendezvények sorába is, illetve csatlakozott a "Székesfehérvár, a vásárlóbarát város" kezdeményezéshez.

2015. évben megalakult a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a piac további fejlődése, a vásárlók még színvonalasabb kiszolgálása érdekében. A Székesfehérvári Fogyasztóvédelmi Egyesület 2015. márciusában városi elismerő oklevélre terjesztette fel a Jancsárkert termelői piacot.

A Jancsárkert a hagyományos élelmiszer-feldolgozást népszerűsíti, eseténként bemutatóval összekötve (pl. disznóvágás, rétesnyújtás, mézeskalács díszítés). A vásárlóknak az élelmiszer-feldolgozással kapcsolatban az árusok tanácsokat is nyújtanak, recepteket adnak, illetve népszerűsítik az egészséges élelmiszerek fogyasztását. A szervezők, árusok az óvodások, kisiskolások számára piaclátogatásokat szerveznek, vendégül látják a gyermekeket, ahol megismerhetik a zöldség- és gyűmölcsféléket, az ún. 100 %-os gyümölcslé készítés folyamatát, vagy más esetben állatsimogatót szerveznek, annak érdekében, hogy a gyerekek jobban megismerjék a háziállatokat. Külföldi csoportokat fogadnak, számukra magyar kézműves bemutatót szerveznek, együttműködnek a székesfehérvári Tourinform irodával és más megyei TDM szervezetekkel. Emellett ápolják a népzenei hagyományokat, mivel a piacon rendszeresen szól a citera, illetve tekerőt, ütőgardont, de esetenként tárogatót is lehet hallani.