Ugrás a tartalomhoz

Kerekszenttamási rotunda - Zámoly

A rotundák az Árpád-kor jellegzetes templomai. Viszonylagos épségben nagyon kevés maradt fenn, ezekből még kevesebb az, ami szépen helyreállítva ma is gyönyörködtet. A többiek, mint ez is, romos, és egyre jobban pusztuló állapotban várják, míg teljesen elenyésznek.

Kerekszenttamás települést két szomszédjával, Kér és Zámoly falucskákkal egyetemben egy XIV. századi krónikában említik először. Egy 1046-ra vonatkozó oklevelet említ a krónika, melyben már úgy szerepelnek ezek a falvak, mint lakott települések.

A körtemplom a XII. században épült és Kétkedő Tamás apostol tiszteletére szentelték fel. Apszis nélkül épült, ezért egyedülálló, és az utókor sokáig török toronynak hitte.

A bejárata délről van, oltárnak nem találták meg a helyét a régészek, viszont ÉK-i falában van egy bemélyedés, ami valószínűleg ereklyetartó helye lehetett. Átmérője körülbelül hat méter. Falának köveit fantasztikusan erős kötés tartja össze, hisz 800 éve jól állja az időjárás romboló erejét.

A feltárás során előkerült leletanyagot a székesfehérvári Szent István Múzeumban őrzik, de érdemes ellátogatni a zámolyi Magtárba is, ahol szintén vannak a területről előkerült tárgyak. A rotundát állítólag 1662-ig használták.

Forrás: http://fehervarianziksz.blogspot.hu/2011_07_10_archive.html