Ugrás a tartalomhoz

Mezítlábas park

A Mezítlábas park egy érdekesen kialakított park, ahol arra biztatják a látogatót, vegye le a cipőt és mezítláb sétáljon végig egy tematikus útvonalon.

Lakossági kezdeményezésre vetődött fel a park létrehozásának gondolata. Egyik helybéli család egy ausztriai kiránduló programján látott hasonlót és hozta haza az ötletet. A képviselő-testület fantáziát látott benne és támogatta, hogy önkormányzati területen jöjjön létre a park. 

A kivitelezést és finanszírozást AVOP LEADER 2006-os pályázatán nyertes pályamunkával, több mint 1500 óra lakossági önkéntes munkával és támogatói segítséggel oldották meg. Aki ma sétál a parkban, nem gondolja, hogy egy valamikor elhanyagolt állapotú, mára tökéletesen felszámolt illegális szemétlerakó területén lépked.

A park létrehozása szép példája a közösségi összefogásnak, az uniós pályázati lehetőség kihasználásának és a környezettudatos gondolkodásnak.

A látogató 21 féle járófelületen szerezhet tapasztalatot a talpi érzékelésből. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatja ott lába nyomát, vagy ha kedve van, bebátorkodhat a patakba is, érzékelhet it hűvösséget vagy éppen a napsütötte domboldalon a téglaburkolat melegségét. Megtapasztalhatja, milyen nehéz egy hosszában hasított, sima fafelületen egy dombocskára feljutni és mennyiben változik a helyzet, ha keresztbe fektetett hasábokon próbálja meg ugyanezt.

Az egyensúlyozás képessége is rendre próbára kerül. Alkalma lesz megfigyelni, hogy testtartása is megváltozik cipő nélkül, a kezdeti bizonytalan lépések 25-30 perc elteltével, a sétaút végén magabiztos, természetes járássá változnak. Talán magasabb is lett ennyi idő alatt? Tény, hogy a mezítláb járás összetettebb izommunkát kíván, mintha ezt cipőben tennénk, jótékony hatással van a testtartásra. A gerincfeszítő izmoktól is több munkát követel meg az egyenetlen felületen történő járás.