Ugrás a tartalomhoz

MintaKINCStár foglalkoztató füzetsorozat és játékgyűjtemény

A MintaKINCStár program tartalmazza a MintaKINCStár foglalkoztató sorozat és játékgyűjtemény köteteit és mindazt a tematikát, módszert, melyet az alkotók dolgoztak ki a népművészeti anyanyelv tanítására, megőrzésére, tovább gondolására.

Az alkotók célja elsődlegesen a hagyományőrzés, az elődeink által használt mintakincs megismertetése és megőrzése, az ismeretek bővítése, megerősítése, rendszerezése és az önálló alkotómunka segítése.

Az alkotók fontosnak tartják, hogy a gyerekeket megismertessék népünk hagyományaival, díszítő motívumainak formavilágával. E nyelv, művészeti anyanyelv elsajátítására dolgozták ki, mintegy hiánypótlásként a MintaKINCStár foglalkoztató sorozatot.

A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalják őseink formakincseit úgy, hogy azok közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnék, ha a gyerekek természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. Céljuk, hogy alakuljon ki az értékőrzés igénye.

Tevékenységük alapja a Sevella Zsuzsanna által tervezett és szerkesztett MintaKINCStár foglalkoztató füzetsorozat. Az ehhez készült játéktáblák, játékok lehetővé teszik egy interaktív játszóház tartását. Olyan foglalkozásaik/játékaik vannak, amik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztatók, illetve családok is tudnak velük játszani, alkotni.

A játékgyűjtemények alapját képező kiadványok és az azóta készült újabb anyagok is zsűrizettek, népi iparművészeti zsűriszámmal rendelkeznek. A gyűjtemény a XVI. Élő Országos Népművészeti Kiállításon játék kategóriában 2015-ben arany minősítést kapott. Az első két foglalkoztató füzet bemutatkozott a Fejér Megyei Értéknapon. Nagy sikerrel szerepelt 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén, a Duna palotában a „Hommage á Malonyai Dezső” c. kiállításon, illetve az AMKA által szervezett országos kiállításon.