Ugrás a tartalomhoz

Székesfehérvár, Rác utca 27. szám alatti Kézművesek Háza

Székesfehérváron a tízemeletes panelházak tövében található a Rác utca, központjában az 1774-ben épített szerb ortodox templommal és néhány, az egykori Rácváros hangulatát megőrző, a hagyományos népi építészet elemeit tükröző épülettel.

Az itt letelepedett rác iparosok emlékét őrzi ez az utca, mely 1989-ben Europa Nostra-díjat nyert. Ma a múzeumutca értékes része Székesfehérvárnak, és egyik fő eleme az idegenforgalmi kínálatnak.

A Rác utca 27. szám alatt taláható romos állapotú egykori lakóházat Székesfehérvár Város Önkormányzata 2008-ban a Fehérvári Kézművesek Egyesületének adta határozatlan idejű használatra. Az egyesület tagjai a házat a műemlékvédelem előírásainak megfelelően pályázatok és szponzorok segítségével, kétkezi önkéntes munkájukkal felújították, használhatóvá tették és 2010-ben megnyitották a látogatók előtt, Kézművesek háza néven.

A Kézművesek háza rendeltetése többek között, hogy az egyesület tagjainak közreműködésével a város fiatal és idősebb korosztálya számára közvetítse a népi képzműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárházát. Az érdeklődők maguk is készítőkké válhatnak, segítséget kapnak, kipróbálhatják az adott szakmát, elkészíthetik, elvihetik munkájukat.

Az alkotás öröme felülmúlja az újabban szokásos szabadidő-eltöltési formák nyújtotta élvezeteket. Az alkotás nemcsak a jelenben élvezetes, hanem formál, fejleszt, célt ad, közösséghez kapcsol. Ezért is választotta az egyesület az "Alkotni öröm" szlogent. Vászonszövő- és kovácsműhely, valamint egy kiállítótérnek is használatos közösségi terem és egy foglalkoztató terem, valamint tágas udvar kínál lehetőségeket az alkotóknak összejövetelek, játszóházak és kézműves bemutatók, foglalkozások megrendezéséhez.

A házban heti rendszerességgel működnek szakkörök, minden hónapban saját rendezésű szakmai napokat, szakmai bemutatókat tartanak: Tojásfestő-maraton, Fonó-szövő nap, Asszonyműhely. Nyáron gyermek és felnőtt kézműves táborokat szerveznek és tartanak a házban. A két egész napos Fesztiváljuk (Magyar Gyapjúfesztivál, Tűzzel-vassal Fesztivál) idején is a ház a rendezvény központja.