Ugrás a tartalomhoz

Szent Ágota zarándoklat (Sárszentágota)

2013. májusában került először megrendezésre a Szent Ágota nap. A Szent Ágota napi Szent Ágota zarándoklat alkalmával azóta több ezer zarándok kereste fel szerte a Kárpát-medencéből, sőt, külföldről is a Szent Ágota templomot és a Szent Ágota Emlékhelyet. Az emlékhelyet, amely imahelyként szolgál az idelátogató zarándokok számára, 2012. június 9-én avatta fel és áldotta meg Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke. Az emlékhely központi részén egy 3 méteres, fehér téglafallal keretezett gránitlap található, amelybe Szent Ágota alakja van gravírozva és a felirat: "SANCTA AGATHA ORA PRO NOBIS ME!" Az emlékhely távolabbról úgy néz ki, mint egy szentély, padokkal van szegélyezve és faácsozatú, sátortetős fedél magasodik fölé, szintén fa tartóoszlopokkal. Az emlékmű előtt egy fehér téglából épített szembemiséző oltár található, fekete márványlappal, amin egy kereszt található.

A Szent Ágota zarándoklat részeként általában Spányi Antal megyéspüspök celebrál szentmisét, De a Szent Ágota napon az érdeklődők egészségügyi szűréseken és vizsgálatokon is részt vehetnek, valamint tudományos és kulturális előadások nyújtanak szellemi és lelki feltöltődést a résztvevőknek. A rendezvények megszervezését segíti a Magyar Rákellenes Liga kiemelten közhasznú egyesület. 2016-ban alakult meg a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete, amelynek kiemelt célja az emlőbetegek segítése, a szűrések fontosságára való figyelem felkeltése, információnyújtás. A Szent Ágota nap tovább érdekessége, hogy az emlőrák elleni küzdelemre és a megelőzés fontosságára motorosok hívják fel a figyelmet a faluban. Minden évben közel száz motoros gyűlik össze szerte az országból Sárszentágotán ezen a napon, hogy a mellrák elleni küzdelem jelképét, a rózsaszín szalagot, illetve rózsaszín póló viselve körbemotorozzák a falut. 

A Szent Ágota Nap nemcsak zarándoklat és megemlékezés, hanem a közösségnek is lehetőséget ad egy kis beszélgetésre, a zarándok vendégekkel való ismerkedésre. A helyiek süteménnyel, üdítővel, szendviccsel vendégelik meg az ide érkezőket.