Ugrás a tartalomhoz

Szentiváni dió (Alsószentiván)

Dr. Szeniványi Péter (1926-2018) dió- és gesztenye nemesítő, az MTA doktora, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet tudományos tanácsadója, Alsószentiván díszpolgára emlékének állítanak emléket azzal, hogy az általa nemesített, a település nevét viselő diófajtáknak, együttesen, mint szentiváni diónak a megyei értéktárba történő felvételét kezdeményezték.

Az általa nemesített fajták 50 éve vezető szerepet töltenek be nemcsak a magyar, hanem a Kárpát-medencei diótermesztésben, háttérbe szorítva a velük egyidős, külföldi nemesítésű konkurens fajtákat, mivel a magyar nemesítésű diófajták produkálják a legnagyobb gyümölcsméretet és a legkorábbi érési időt, valamint kiváló minőségükkel és ízvilágukkal tűnnek ki. Dr. Szentiványi Péter közreműködése során tíz dió, hat szelídgesztenye és egy mogyorófajtája kapott állami elismerést.

A szentiváni diófajták: Alsószentiváni 117, Alsószentiváni Bonifác, Alsószentiváni kései. Ezek a diófajták azért népszerűek, mivel mindegyikre jellemző, hogy a kései fakadás miatt termésbiztonsága jó, a tavaszi fagyoktól kevésbé veszélyeztetett, gyengébb minőségű talajon is jól terem. Termésük könnyen törhető és tisztítható.