Ugrás a tartalomhoz

„Szétszakítva” – a „Csak még egyszer előre” című háborús filmballada folytatása (Székesfehérvár)

A "Szétszakítva" című film - lélektani dráma az 1918 novembere és 1920. június 5. közötti időszakot vizsgálja.

A Magyar Királyi Székesfehérvári 17-es honvéd gyalogezred 1918. november 17-én hazatért a frontról. Vajon hogyan tudnak visszailleszkedni egy ország életébe azok a katonák, akik hosszú időt töltöttek az észak-itáliai hadjáratokban, s azt túlélték? Ez az út nagyon nehéz volt, s ami még jobban megnehezítette, az az országban zajló folyamatos változás. Elbukott a monarchia, Magyarországot idegen hatalmak támadták meg. S mégis élni kellett!

A filmben bemutatásra kerül a Nagy háborút követően működésbe lépett Vörös Hadsereg és Lenin fiúinak szégyenteljes kegyetlen döntése, mely egészen a Székesfehérvárt elfoglaló, Román királyi csapatok betöréséig tart.

A film címe összefoglal. Szól a Nagy háború során az olasz becsapódó lövedékek lelket, testet szétszakító robbanásairól, melyek családokat szakítottak szét, s a végén eljutunk oda, hogy 1920. június 4-én az ország, Magyarország lett szétszakítva.

Az első film egyéni drámákat mutat be, míg a második filmben ezek az egyéni fájdalmak átalakulnak és egy ország fájdalmát hozzák létre: Trianon!

A film az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/5nqEA8kbtvQ