Ugrás a tartalomhoz

SZÍN-TÉR Színjátszó-Versmondó Egyesület (Székesfehérvár)

A Szabad Színház társulat a SZÍN-TÉR Színjátszó-Versmondó Egyesület szervezeti keretein belül működik és Székesfehérvár legnagyobb múltú, jövőre 65 éves, független színházi társulata. A Szabad Színház utánpótlás csoportjai, a Prikulics Gyermekszínház és a Vasvári Színpad. A társulatok állandó játszóhelye az Igéző, mely Székesfehérvár belvárosában, a Fő utcán található. Egyik fő arculati elemük az utca közönsége felé kihangosított esti mese (olykor éjszaka felnőttmesék is), amelyet minden este a társulat más-más tagja ad elő. Az Igéző látogatóinak száma megközelíti évente a 25 ezer főt, az elmúlt évek alatt igazi közösségi találkozóhellyé változott.

A Szabad Színház társulatának legfőbb kulturális értéke, hogy az országban egyedülálló módon széles korcsoportot tömörít, valamint a magyar színjátszás hagyományait követi. 2014-ben Pro Cultura Albae Regiae elismerésben részesült. Küldetésük: a kortárs kamaraszínházi előadások mellett a nyári utcaszínházi előadások, misztérium- és moralitás játékok mai változatainak bemutatása, történelmi interpretációk fejlesztése, a magyar színjátszó hagyományok követése és értő közvetítése, filmek létrehozása.

Több, mint húsz fajta kulturális, közösségfejlesztő rendezvényt koordinálnak vagy szervezőként, közreműködőként segítik; továbbá a legtöbb - ma már tömegeket megmozható - nagy rendezvény  ötletgazdái, alapító szervezői, valamint tudományos kutatásokban is részt vesznek. Repertoárjukban kortárs, napjainkban zajló közügyek, témákon alapuló művek feldolgozása is szerepel.

A SZÍN-TÉR Színjátszó-Versmondó Egyesület sokszínű, kreatív, egyedi és különleges, szorosan kapcsolódik és hozzátartozik Székesfehérvárhoz, annak kulturális életéhez múltjukkal, jelenükkel és jövőjükkel is.