Ugrás a tartalomhoz

Tűzzel-vassal Fesztivál (Székesfehérvár)

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 2003 óta szervezi és rendezi meg a Tűzzel-vassal Fesztivált. A Fesztivál létrejöttét egy szomorú tény segítette: 1980 óta nincs késes és köszörűs szakképzés a magyar oktatásban. Az egyesület akkor úgy döntött, hogy a szakma megmentése érdekében létrehozzák a Fesztivált. Az akkor alkotó késes és készkészítő mestereknek szervezték meg a találkozóját, hogy a mesterek munkáikat bemutathassák, előadásokat tartsanak a szakma iránt érdeklődőknek, valamint felkeltsék a fiúk és a férfiak érdeklődését ez iránt a vasas szakma iránt.

Kezdetben 10-12 mester vett részt a Fesztiválon, már a számuk meghaladja a 40-et. Az ország minden tájékáról, sőt külföldről is érkeznek mesterek. A portékák között nemcsak a kés és egyéb vágószerszámok kerülnek bemutatásra, hanem a késekhez szükséges alapanyagot a mester Csehországból hozza.

Az eltelt évek pozitív változást hoztak. Igaz, a szakmát ma sem képzik iskolai keretek között, viszont a kihalóban lévő mesterséget megtanulták a fiatalok, egyre több olyan család van, ahol az apa mesterségét a fia folytatja tovább.

A Fesztivált a kezdeti változó helyszín után (Zichy liget) 2010 óta az Europa-Nostra Díjas Skanzenben, a Rác utcában tartják, minden év júniusának 3. szombatján.

Az országban egyedülálló ez a rendezvény, a szakma képviselőinek rangot jelent ott lenni, évről évre egyre több mester mutatkozik be a rendezvényen.