Ugrás a tartalomhoz

Varga Zoltán zsoké sportpályafutása

Varga Zoltán zsoké kivételes tehetségű lovas volt, több, mint négy évtized alatt nem mindennapi sportkarriert futott be. 1400 galopp versenyt nyert, ebből ezret Magyarországon, négyszázat Európában, Amerikában és Kuvaitban. Ez kiemelkedő teljesítmény.

Első komolyabb sikerét 1985-ben aratta, amikor Try Starral megnyerte a Báró Wesselényi Miklós Emlékversenyt és a Szent László Díjat. 1988-ban lett először champion itthon - mintezt azért fontos hangsúlyozni, mert Ausztriában háromszor is elhódította e címet és volt, hogy a két országban egyaránt bajnok volt. A nagy álom 1989-ben teljesült, ebben az évben megvédte bajnoki címét és sikerült a derby győzelem is Tabán nyergében. Pályafutásában különleges év volt 1991. Ekkor ugyanis, egészen pontosan október 7-én hármas holtversenyben győzött a Belmont Parkban. Ilyen "triple deat-heat" százévente történik.

Káprázatos pályafutása során megnyerte a Magyar Derbyt, a Kincsem Díjat kétszer, az Imeriál Díjat ötször, a Batthyány-Hunyady-díjat hatszor, a Káposztásmegyeri Díjat hatszor, a Millenniumi Díjat ötször, a Szent László Díjat ötször és szintén ötször azt a Budapest Díjat, amely Kállai Pál nevét viseli.

A sikeres sportember egy interjúban szólt arról, mi szükséges ahhoz, hogy valakiből jó zsoké legyen: kell hozzá alázat, nagyon sok szorgalom és kell egy kis fanatizmus. Ezenkívül ha kicsit jobban megy a szekér, ne bízzuk el magunkat. Ő maga is mindig nagyon szerényen beszélt a sikereiről.