Ugrás a tartalomhoz

Vörösmarty Mihály Emlékház (Kápolnásnyék)

Ebben a házban töltötte gyermekkorát 1801 és 1811 között Vörösmarty Mihály, a magyar reformkor romantikus költészetének meghatározó alakja, a Szózat szerzője. A költő egy másik kápolnásnyéki, ma már nem álló épületben született, de emlékeiben érzelmileg ez a ház töltötte be a szülőház szerepét. A házat Nádasdy Mihály gróf földbirtokos gazdatisztjének, idősebb Vörösmarty Mihálynak és családjának szánta szolgálati lakóhelyéül. Az épület klasszicista stílusban épület, jelenleg is műemlék.

A Nádasdyak 1884-ben eladták a nyéki birtokot az udvarházzal együtt Ott Károly miniszteri tanácsosnak. Az új tulajdonos három szobával bővítette az épületet, s parkosította környezetét. Később az épület öröklés révén Ott Károly unokahúgára, Kresz Gézánéra szállt, tőle pedig fiára, Kresz Géza hegedűművészre. Lányuk, Kresz Mária néprajzkutató a házat a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta, azzal a feltétellel, hogy az épületben emlékmúzeumot rendezzenek be Vörösmarty Mihály tiszteletére.

Nemcsak azóta, hanem korábban is megvolt a Vörösmarty-emlékhely jellege. 1900-ban, a költő születésének 100. évfordulóján már megemlékezés zajlott itt, s mikor a Kresz család számára nyári lakként szolgált, akkor is tisztelték, ápolták Vörösmarty Mihály emlékét.